Kuinka materiaalia käytetään?

Materiaalissa on 14 lukua. Jokainen luku on oma kokonaisuutensa. Jokaisen luvun voi ladata omana pdf-tiedostonaan sivulta ”materiaalit”. Luvut tulevat sivuille vuoden 2020 alun aikana vähitellen. Jokainen luku koostuu monesta alaluvusta. Alaluku liittyy luvun aiheeseen mutta on myös oma kokonaisuutensa. Jokaisessa alaluvussa on oma avainsanasto, sanasto ja lukemisen tehtäviä. Jokaisessa luvussa on myös kielioppitehtäviä, jotka liittyvät luvun tekstin rakenteisiin.

Sanasto

Jokaisen alaluvun alussa on kerrottu avainsanat, jotka ovat oppikirjan tekstissä tummennettuna.

Nämä sanat ovat kappaleen tärkeitä käsitteitä ja kappaleen ymmärtämisen kannalta tärkeitä sanoja.

Esimerkki avainsanoista:

Alleviivatut sanat ovat alaluvun sanastossa.

Esimerkki tekstistä:

Jokaisella alaluvulla on oma sanasto. Sanaston voi ladata sivulta omana tiedostonaan. Kaikki kappaleen alleviivatut sanat ovat sanastossa. Sanastossa on sanat tekstin ja mahdollisesti kuvien avulla. Jos sana on tekstissä taivutettuna, sanastosta näet sanan perusmuodon. Sana on aina selitetty perusmuodon kohdalla. Jos sana on verbi, suluissa on kerrottu verbityypin numero. Jos sana on yhdyssana, se kerrotaan sanan kohdalla ja yhdyssanasta kerrotaan, mistä sanoista yhdyssana on muodostunut.

Esimerkki sanastosta:

Lukemisen tehtävät

Jokaiseen lukuun on tehty lukemisen tehtäviä. Kun teet lukemisen tehtävät järjestyksessä, opit opiskelutekniikkaa ja teet lisäksi muistiinpanoja ajatuskarttaan. Ajatuskarttaa voi käyttää esimerkiksi, kun kertaat tekstiä. Lukemisen tehtävät voi ladata jokaisen luvun yhteydessä.

Yhdistämistehtävässä harjoitellaan sanastoa ja historian oppikirjojen tyypillistä kieltä. Tehtävässä pitää yhdistää samaa tarkoittavat ilmaukset.

Esimerkki yhdistämistehtävästä:

Kielioppi

Jokaiseen lukuun kuuluu kieliopin teoriaa ja tehtäviä, jotka liittyvät luvun teksteihin ja sanastoon. Kielioppitehtävässä pitää tavallisesti täydentää sanat viivalle oikeassa muodossa. Vaikeassa tehtävissä sanat pitää itse ottaa laatikosta, ja helpommassa tehtävässä sana on annettu valmiina. Kielioppitehtävissä opit myös kappaleen sanastoa ja sanaston käyttöä. Vaikeampi tehtävä on merkitty kahdella tähdellä (**) ja helpompi yhdellä (*).

Esimerkki kielioppitehtävästä:

%d bloggaajaa tykkää tästä: